STORIES

Emmo Achthoven

Ik was vereerd toen mij gevraagd werd om het receptuur te maken voor de free heri heri 2021

Mijn eerste gedachte was om te proberen te achterhalen hoe men dit gerecht 160 jaar geleden zou hebben gegeten. Ik heb navraag gedaan bij onze bigi sma ( ouderen) . Als kok zijnde hebben wij helaas geen kookboeken als overlevering in tegen stelling tot bijvoorbeeld de Fransen die de kookbijbel van Escoffier hebben!  Daaruit kwam al heel gauw naar voren dat men dit gerecht op de  verschillende plantages anders maakten. Ook zijn er verschillende ingrediënten toegevoegd om het gerecht meer kleur en smaak te geven naar hoe wij het vandaag de dag kennen.

Heri Heri Recept voor 4 Personen

Ingrediënten

500 gram bakkeljauw aan de graat
150 ml kokos olie ongeraffineerd
1 cassave geschid in blokjes van 3 cm
2 napi’s gehalveerd
1 witte zoete aardappel
1 groene banaan  gepeld en in drieën
1 gele banaan gepeld en in drieën
1 dasi taya geschild in blokjes van 3 cm
1 madame-jeanette , heel

Serveren

Snij de aardvruchten en bananen in stukken van ongeveer 1 cm. Verdeel de aardvruchten en bananen in een rondje en leg de bakkeljauw in het midden. Verhit de laatste 50 mililiter kokos olie en giet deze vlak voor het opdienen nog even over de bakkeljauw voor een mooi effect.

Bereiden

Spoel het zout van de bakkeljauw en week deze 15 minuten in ruim koud water.

Neem vers water en kook de bakkeljauw 20 minuten. Proef de bakkeljauw!

Is hij nog te zout naar jou smaak? Kook dan weer vers water en zet de bakkeljauw nog een keer op.

Pluis de vis en voel goed of je alle graten hebt verwijderd.Verhit 100 milliliter kokos olie ongeraffineerd in een ruime hapjes pan en bak de bakkeljauw op half hoog vuur in ongeveer 10 minuten mooi bruin. Voeg vervolgens de madame-jeanette toe en bak nog 5 minuten.Breng 1 liter water met een klein beetje zout aan de kook en kook de cassave in ongeveer 20 minuten gaar. Breng 2 liter water met een klein beetje zout aan de kook en kook de napi, zoete aardappel, dasi taya  en bananen gaar. Alles is gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken.

De gele banaan is als eerste gaar, na ongeveer 10 minuten, haal deze uit de pan en houd deze apart.

De dasi taya , groene banaan, de napi en zoete aardappel zijn na ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.

Houd de bananen en dasi taya warm en laat de napi en zoete aardappel afkoelen, zodat je de schil kunt verwijderen. Verwijder de madame -jeanette aan het steeltje of met een lepel. Je kunt de peper op een schaaltje apart erbij serveren.

Om te weten waar je vandaag de dag staat moet je achterom kijken en niet uit het oog verliezen waar het vandaan komt. Emmo Achthoven – Moëth  Home Cooking & Catering


Brian Fernandes

Keti Koti, ik heb me er lang niet mee bezig gehouden. Ik ben in Nederland opgegroeid en van een generatie die zich niet zo bezig hield met ons slavernij verleden. Maar ook de generatie van mijn Surinaamse vader was er niet zo mee bezig. Sterker nog: mijn opa en oma hoorde ik er eigenlijk ook nooit erover. Op een enkeling na was het voornamelijk stil in de twintigste eeuw.  
Door een nieuwe generatie onderzoekers en activisten is er nu veel meer aandacht voor ons slavernijverleden en is de betekenis van Keti Koti groter geworden. Ook voor mij persoonlijk. En dus luisteren mijn tante Irma en ik (hier met mij op de foto) samen naar de podcast ‘De plantage van onze voorouders’, en dan stel ik vragen, en dan haalt zij herinneringen op. En zo brengt Keti Koti ons dichter bij elkaar.  
Brian Fernandes Insta: @brianfromamsterdam is de initiatiefnemer en mede-eigenaar van Waterkant Amsterdam. Marnixstraat 246, 1016 TL  Amsterdam Insta: @waterkantamsterdam